dejavnost zgodovina | Natisni |  E-pošta

Zgodovina športnega društva:

Športno rekreativna dejavnost v krajevni skupnosti Stara Vrhnika ima dolgoletno tradicijo.

Vse športne prireditve v sedemdesetih letih in do ustanovitve športnega društva so potekale v okviru takratne mladinske organizacije.

Prireditev z najdaljšo tradicijo je tradicionalni gozdni smuk Kuren, ki je v lanskem letu doživel 45. ponovitev.

Poleg tega so bili v takratnih letih popularni smučarski skoki in prvi zametki organiziranega smučarskega teka na Vrhniki.

Starovrhniška mladina je v tistih letih aktivno sodelovala na takratnih mladinskih olimpijadah in dosegla nekaj vidnih rezultatov. Ustanovljen je bil tudi nogometni klub Stara Vrhnika, ki je v osemdesetih letih osvojil celo drugo mesto v takratni Notranjski ligi.

Prav zaradi velikega zanimanja za športno dejavnost se je pokazala potreba po ustanovitvi športnega društva, ki bi vodilo vse aktivnosti na tem področju.

Športno društvo »Povž« je bilo ustanovljeno 25. decembra leta 1986. Ustanovni člani duštva so bili: Janez Kenk, Srečo Kenk, Anka Grom, Marjan Grom, Janez Grom, Jaka Susman, Stanka Velkavrh, Leon Plahutnik, Darko Potrebuješ, Franci Caserman, Janez Petkovšek, Andrej Krvina st. in Franci Petkovšek.

Za prvega predsednika je bil izvoljen Franci Petkovšek, za podpredsednika Marjan Grom in za tajnika Stanka Velkavrh.

V letu 1986 ko je bilo društvo ustanovljeno so se takoj pričele aktivnosti za izgradnjo športnih površin, ki jih v krajevni skupnosti do tedaj ni bilo.

Že v letu 1987 je bilo zgrajeno košarkaško igrišče, nato balinišče in otroško igrišče, ter v letu 1991 tudi klubski prostori v okviru doma KS.

V lanskem letu je društvo zgradilo tudi travnato nogometno igrišče za mali nogomet.

Vsa dela so bila opravljena s prostovoljnim delom članov in ob pomoči Krajevne skupnosti Stara Vrhnika in nekaterih sponzorjev.

Društvo je vsa ta leta izpeljalo številne športne prireditve, med drugim je društvo v letošnjem letu izpeljalo že 27. tek Ulovka, ki je najstarejša tekaška prireditev v Občini Vrhnika, 9. gorski tek na Planino in še bi lahko naštevali.

V društvo je vključenih preko 100 članov, ki se organizirano ukvarjajo z rekreacijo in se udeležujejo številnih prireditev po vsej Sloveniji in tudi v tujini.

S Stare Vrhnike prihajajo številni vrhunski športniki, ki so dosegli in še dosegajo lepe uspehe v državnem in mednarodnem merilu.Med njimi so smučarski tekač Miha Plahutnik, športni plezalec in večkratni državni prvak Aljoša Grom in aktualna državna prvakinja v ritmični gimnastiki Mojca Rode.

V društvu delujejo številni rekreativni športniki, ki dosegajo lepe uspehe predvsem v kolesarjenju in tekih.

Društvo je letos prejelo visoko Občinsko priznanje, srebrno plaketo pisatelja Ivana Cankarja na svečani akademiji v počastitev Občinskega praznika 10. maja v Cankarjevem domu.


Stara Vrhnika december 2006,

Franci Petkovšek, Bojan Mesec

 

 

 
Valid XHTML and CSS.